Etsi
  • Stephanie Sinclair-Lappi

Kaikki alkoi apinalelusta - Jane Goodallin elämäntarina


Jane Goodall syntyi 3.4.1934 Lontoossa.


Kaikki alkoi siitä, kun Jane Goodall sai taaperona lahjaksi pehmoeläimen. Jubilee-niminen pehmoapina tulisi viitoittamaan Tri Goodallin elämäntyötä. Lapsena Jane Goodall piti luontokerhoa ja tiesi haluavansa Afrikkaan.


Hän sai siihen ensimmäisen mahdollisuuden 23 -vuotiaana perheen saadessa ystäviltä kutsun tulla tutustumaan Keniaan. Jane Goodall työskenteli vuoden tarjoilijana, jotta saisi rahat kokoon matkaan. Afrikassa hän tutustui Louis Leakey-nimiseen antropologiin, jonka avulla hän pääsi työskentelemään simpanssien kanssa Tansaniaan.


Aluksi simpanssit eivät päästäneet häntä lähelle, vaan välttelivät häntä. Jane Goodall antoi eläinten tottua hänen rauhalliseen läsnäoloonsa, tullen joka aamu samaan aikaan läheiselle kummulle istumaan. Hän käyttäytyi ystävällisesti ja tarjosi uteliaille simpansseille banaaneja.


Vähitellen – kahden vuoden työskentelyn tuloksena – eläimet alkoivat luottaa häneen. Jane Goodall oppi kommunikoimaan ryhmän eläimien kanssa. Lopulta hän oli simpansseille niin tuttu, että hänet saattoi löytää puun oksalta, jossa hän istui syömässä ystäviensä seurassa.


Goodallin uraauurtava löytö hänen viettäessään läheisesti aikaa simpanssien kanssa oli eläimien taito rakentaa ja käyttää työkaluja. Tämä tieteellinen läpimurto vuonna 1960 mullisti tiedemaailman, koska siihen asti ihmiset olivat otaksuneet olevansa ainoita, jotka tämän taidon osasivat.


Jane Goodall väitteli eläinpsykologian tohtoriksi Cambridgen yliopistosta vuonna 1965 ollen vasta kahdeksas ihminen yliopiston pitkässä historiassa, joka oli nimitetty tohtoriksi ilman edeltävää ylioppilastutkintoa.


Vuonna 1977 hän perusti Jane Goodall Instituutin auttaakseen luontoa ja uhanalaisia eläimiä. Wild Immersion on Jane Goodall Instituutin tukema.


Kofi Annan kutsui Goodallin YK:n rauhan lähettilääksi vuonna 2002. Tänä vuonna, työskenneltyään 60 vuotta luonnon hyväksi, Tri Goodall on ehdolla Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

11 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

©2019 by Wild Immersion Finland