ARCtic fox fund

Ohjelmamme symboliksi on valittu naali, eli napakettu

Naali on julistettu sukupuuttoon kuolleeksi Suomessa. Naali on Suomen kansainvälinen vastuueläin. Suomella on 10 nisäkästä, joista olemme kansainvälisesti vastuussa, koska niille ominaiset maat löytyivät juuri meiltä. Muita vastuueläimiä ovat mm. ahma ja metsäpeura.

Moni ei tiedä, että naali on sama eläin kuin sinikettu, joita löytyy Suomen turkistarhoista 2,4 miljoonaa.

Moni ei myöskään tiedä, että metsäpeura on villi poro. Meillä on eri nimet tarhatuille tai karjana pidettäville kuin luonnossa eläville ihan vastaaville eläimille.

Jos Suomesta löytyy vielä muutama naali, niin toivoa vielä on. Autetaan naaleja pärjäämään, pariutumaan ja koetetaan löytää keinot Suomen olojen parantamiseksi ja alueen tekemiseksi houkuttelevaksi omien napakettujemme ja rajojen lähellä liikkuvien norjalaisten napakettujen
taas pesiä.

Ratkaisu on ilmastonmuutokseen vaikuttaminen ja tasapainon palauttaminen. Tähän Jane Goodall esittää ratkaisuksi puiden istuttamista. Lisätietoa Jane Goodall Forgotten Solution kampanjasta.


Meidän tavoitteenamme on tukea tätä ajatusta suojelemalla Suomen metsää.

Turkistarhaus on edelleen tuettu elinkeino Suomessa.


Sinikettuja tarhataan niiden turkin vuoksi ja tämä aiheuttaa eläimille kärsimystä. Suomi on takapajula moniin maihin verrattuna, jossa turkistarhausta ei enää tehdä. Kysyntä turkiksille vähenee, joka näkyy isojen muotitalojen tehdessä ratkaisun olla ostamatta enää turkiksia (esim. Versace, Michael Kors).


Ratkaisu on lakimuutos turkistarhauksen kieltämiseksi Suomessa. Turkistarhaajille voidaan tarjota vaihtoehtoista elinkeinoa proteiinipitoisten kasvien viljelemisestä. Heillä on infrastruktuuri olemassa elinkeinoon ja tämä on tulevaisuuden ala. Tämä voisi olla EU-ohjelma, jossa heille tarjottaisiin ilmaiseksi siemenet, työllistymiskoulutus ja myyntikanavat vienti- ja ostoketjuihin.

Ekosysteemin palauttaminen tasapainoon on hallittua ja vaiheittaista eläinten auttamista ja kärsimyksen vähentämistä.


Eläimiä voi palauttaa niille ominaisille luontoalueille kahdella tapaa, in situ ja ex situ. In situ tarkoittaa esim. Islannin, Grönlannin ja Kanadan alueilta tuotavia villieläimiä Suomen Pohjolaan. Ex situ tarkoittaa tarhattujen eläimien palauttamista luontoon. Joissain tapauksissa Ex situ tarkoittaa sitä, että eläimiltä kerätään sukusoluja talteen, ettemme kadota lajia.


Eläintarhoissa ja sirkuksissa tai turistikohteissa pidettyjä eläimiä on palautettu luontoon, mutta se ei ole aina onnistunut. National Geographic julkisti tutkimuksen, jonka mukaan 33% isoista petoeläimistä selviää luonnossa. Joskus ainoa vaihtoehto kärsimyksen vähentämiseksi on eläimelle luotu suojelualue.


Ratkaisu on eläinten kärsimyksen vähentäminen tarjoamalla nykyisille tarhaeläimille suojelualue.


Lisäksi tavoitteena on syntyvien naalien palauttaminen luontoon arktisilla alueilla Suomen pohjoisosissa tai Norjan puolella.


On esimerkkejä siitä, miten tarhattujen eläinten jälkeläiset on saatu onnistuneesti palautettua luontoon. Norjassa naalit, joita on siirtoistutettu luontoon ovat villissä luonnossa syntyneiden naalien tarhassa syntyneitä poikasia. Jos eläimiltä puuttuu lajityypillinen käytös, eivätkä he eivät osaa enää metsästää tai eivät pariudu niin paras mitä voidaan tehdä on tarjota suojeltu alue (sanctuary), jolla heitä ruokitaan. Parhaassa tapauksessa nämä eläimet tuottavat jälkeläisiä, joita voidaan palauttaa luontoon Lisätietoa luontoon palautusohjelmista.

Jokainen askel oikeaan suuntaan auttaa.

Arctic Fox, Katariina Souri 2019.

Kyse on kokonaisen ekosysteemin suunnitelmallisesta tasapainottamisesta, ei vain yhden lajin tilasta. Toimimme alan huippuosaajien kanssa. Wild Immersion on kansainvälinen hanke, joka tukee oikeiden luonnonsuojelualueiden perustamista. Ensimmäiset luonnonsuojelualueet ovat Tansaniassa ja Kambodzassa. Jane Goodall on Wild Immersionin tukija ja on tehnyt elämäntyönsä uhanalaisten lajien auttamisessa.

Arktisen suojeluohjelman osalta hieno malli on Felles Fjellrev ohjelma, jota on onnistuneesti toteutettu Ruotsissa ja Norjassa. Lisätietoa Felles Fjellrev ohjelmasta.


Naali on valittu symboliksimme, koska sen kohdalla epäonnistuimme, mutta ennen kuin ovi sulkeutuu kokonaan voimme vielä muuttaa historian kulkua. Uskomme, että voimme joku päivä sanoa tuoneemme yhden sukupuuttoon kuolleen lajin takaisin Suomessa.